De jongens van het Sacramentskoor Breda hebben een goede reputatie in Nederland. Ze hebben gezongen in bijvoorbeeld het Concertgebouw in Amsterdam, Muziekcentrum Vredenburgh in Utrecht, Muziekcentrum De Doelen in Rotterdam, De Beurs van Berlage in Amsterdam en hebben samengewerkt met het Concertgebouw Orkest, het Amsterdam Barok Orkest, het Radio Symfonie Orkest, het Nederlands Kamerkoor, de Nederlandse Bachvereniging, Ton Koopman, Riccardo Chailly, Bernard Haitink, etc…

Elk jaar werken ze mee met verschillende uitvoeringen van de Matthäus Passion van J.S. Bach, met Ton Koopman zongen ze de Matthäus Passion in Amsterdam, Utrecht, Naarden, Aardenburg, Cremona (Italië), Ambronnay, Parijs en Tourcoing (Frankrijk) en Barcelona (Spanje) en hebben ze de Matthäus Passion op CD opgenomen. Met Ton Koopman hebben ze ook zijn reconstructie van de Markus Passion van J.S. Bach op CD opgenomen en verschillende malen uitgevoerd.

In 1995 zongen ze de 8ste Symfonie van Mahler tijdens het Mahler-festival in Amsterdam, onder leiding van Ricardo Chailly, begin 2000 zongen ze deze symfonie in dezelfde samenstelling nogmaals en werkten ze mee aan de CD opname van dit stuk. Andere projecten waar ze aan meewerkten zijn het War Requiem van B. Britten, de Carmina Burana van C. Orff, het Te Deum van Berlioz en de 3de Symfonie van Mahler onder leiding van Bernard Haitink.

Om een hoge kwaliteit van zang te waarborgen repeteren de jongens diverse malen per week. Deze intensieve manier van muziek bedrijven, die in de regel niet als last wordt ervaren maar als een welkome afwisseling van de studie, werpt zijn vruchten af. Ook ontstaat hierdoor een geweldige groepsband die op zijn beurt weer nodig is om een goede zangprestatie te kunnen wegzetten. Het lidmaatschap aan het jongenskoor levert een schat aan ervaring en brede culturele vorming op.

Het Sacramentskoor is een koor dat jongens (en in de nabije toekomst ook meisjes) in de leeftijd vanaf 5 jaar een muzikale opleiding biedt.
Het koor wil door zijn muzikale opleiding kinderen structuur aanleren en hen bewust maken van taal. Tijdens het zingen maken de kinderen kennis met diverse talen en leren ze hoe ze (vreemde) woorden goed uitspreken. Hiermee verrijken we de woordenschat en de grammatica-kennis van de kinderen.
Daarnaast is samenwerken een belangrijk onderdeel van muziek maken. Hierdoor zien we dat de kinderen op het Sacramentskoor leren hoe ze sociale contacten kunnen onderhouden. De repetities en uitvoeringen zorgen bij deze kinderen voor meer zelfvertrouwen en een goede persoonlijke ontwikkeling. Hiervan hebben ze binnen en buiten het koor veel plezier

Na de stembreuk stromen de jongens veelal door naar het herenkoor en belanden daarna door studie of baan in heel Nederland. Hun ervaring maakt dat ze overal welkom zijn en als professional of goede amateur actief blijven in de muziek.
Door de stembreuk van jongens is het jongenskoor aan constante vernieuwing onderhevig. Nieuwe jongens zijn daarom altijd van harte welkom in de vooropleiding, maar afhankelijk van leeftijd kunnen ze ook direct in het jongenskoor instromen.