Het Sacramentskoor Breda, o.l.v. Henri de Graauw bestaat nog steeds uit alleen jongens en mannen. Het koor is opgericht bij de inwijding van de Sacramentskerk in 1926 en stond toen onder leiding van André Vermeeren, in 1940 is hij opgevolgd door Louis Toebosch, onder Toebosch zong het koor op hoog niveau polyfone kerkmuziek van Palestrina, da Vittoria en andere meesters van de polyfonie. In 1965 werd Louis Toebosch opgevolgd door Walther Cantrijn, onder wie het koor ook Nederlandstalige kerkmuziek zong. Eind 1996 heeft Walther Cantrijn de dirigeerstok overgegeven aan de huidige dirigent van het Sacramentskoor Henri de Graauw.

Door de in Nederland redelijk unieke samenstelling van jongens en mannen (er zijn in Nederland niet zoveel jongenskoren meer) is het koor in de loop der jaren uitgegroeid van een gewoon parochiekoor tot een landelijk gezien uniek koor van hoog niveau. Jongens uit Breda en omgeving van 7 tot 14 jaar, die graag zingen, krijgen er een grondige theoretische maar vooral praktische zangopleiding. Het Jongenskoor van het Sacramentskoor Breda is alom bekend in Nederland en omstreken.

Deze intensieve zangopleiding gaat gepaard met frequente uitvoeringen: wekelijks zingt het koor tijdens de eucharistievieringen in de Sacramentskerk aan de Zandberglaan te Breda. Daarnaast verzorgt het koor ook ieder jaar diverse vieringen en concerten in binnen- en buitenland en zijn er regelmatig optredens voor radio en TV.

De reizen naar het buitenland zijn altijd een hoogtepunt. Zo was het koor in het verleden al te gast in Duitsland, Engeland, Italië, Frankrijk, Spanje, België, Tsjechië en Luxemburg.

Het koor telt ongeveer 20 jongens en 20 heren, de jongens zingen de sopraan en alt-partij en de heren zingen de alt, tenor en bas partij.

Het uitgebreide repertoire van het koor omvat koorwerken uit alle eeuwen:
van het Gregoriaanse eenstemmige repertoire naar de polyfonie van de 16e eeuw, van de barok naar de romantiek en de moderne muziek. De muziekliteratuur omvat muziek uit alle landen, maar vooral ook, en daar staat het koor om bekend, koormuziek uit Nederland.

Onder het standaard repertoire vallen ongeveer 15 missen, zoals “Missa Papae Marcelli” en “Missa Brevis” van G.P. da Palestrina, “Mass for Five Voices” van W. Byrd, “Missa Diatonica” van H. Andriessen, “Missa Festiva” van F. Peeters en “Missa Brevis” van H. Schröder. Een groot aantal motetten van componisten als A. Bruckner, M. Duruflé, J.S. Bach, Palestrina, Vittoria en een groot aantal Engelse en Nederlandse componisten (moderne en oude muziek).